Uit den ouden doosch: "Brak water is geen brak water"

Door AW_Bos op donderdag 8 maart 2012 21:11 - Reacties (12)
Categorie: This is my life, Views: 7.049

En hier is weer een leuk verhaaltje uit 'De Ouden Doosch'. Ditmaal zijn het de school-examens van ruim 7,5 jaar geleden.

Inleiding

Ik deed de VMBO Theoretische leerweg en in 2003 was het zover: Iedereen moest uiteindelijk weken lang gaan blokken om door te gaan voor het bekende papiertje die je krijgt als je geslaagd bent. Ja, het schooldiploma. :)

Ikzelf heb ook uren lang in de boeken staan te turen en aantekeningen zitten maken. Zelfs had ik bijles genomen voor wiskunde, een vak waar ik niet een kei in was.
Al die tijd kwam het bewuste moment steeds dichterbij, en uiteindelijk was het zover:
De eindexamens......!!!!

Uiteindelijk vielen alle vakken vielen wel mee, behalve Wiskunde (waar ik al niet de beste in was) en was bang dat ik die verkloot zou hebben. De helft van het antwoordpapiertje heb ik blanco gelaten of maar wat ingevuld... :o. Ook dat ik een blackout kreeg waarbij de toegang tot mijn hersenen even op slot zat (de stress) speelde waarschijnlijk mee. Ai ai ai, afwachten dus..... :o

De andere vakken Aardrijkskunde, NL, Engels, Duits en Natuurkunde vielen wel mee gelukkig. Maar dan is het 2 a 3 weken afwachten of je gebeld wordt (gezakt!), of juist niet :p ...

In afwachting van de uitslag

Weken van onzekerheid vlogen voorbij, vele nagels heb ik laten slijten door erop zitten te kauwen, en de dag brak dan eindelijk aan. Zou ik niet gebeld worden, en dan erg blij zijn, omdat ik dan geslaagd zou zijn, of wordt ik wel gebeld en kan ik mijn kop tegen de muur slaan?

De tijd zal het leren, en we wachten af... :)
Mijn gedachte was: "Nou, mijn achternaam begint met de letter C, dus als ze om 11 uur 's ochtends gaan bellen dan ben ik waarschijnlijk om 11:10 aan de beurt. Een telefoontje naar een gezakte scholier zal immers niet zo lang duren, en er zijn in de theorie vaak minder gezakten dan geslaagden, dus om 11:30 zal het wel goed zijn, en kan ik mijn vader alvast de taart op laten halen, om te mogen vieren dat ik geslaagd zou zijn :9

Ik maar wachten, en maar wachten en om van de stress af te komen had ik maar TV aangezet voor enige afleiding. De tijd verstreek, de telefoon bleef ijzig stil. Pa was al onderweg naar de bakker voor de taart totdat....... **TRING**

De gedachte "FUCK, laat 't niet waar zijn" galmde in mijn gedachte door mijn hoofd waarna er de kreet 'NEEEEEEEEE!' door het huis echo'de, het was vergelijkbaar met een droom die ik al een nacht eerder kreeg, vermoedelijk door de spanning. Ik spoedde naar de telefoon, hoewel ik hem het liefst wou negeren; maar dat was uiteraard geen optie. Ik nam de telefoon op en zag het telefoonnummer van mijn school op het display van de telefoon staan. "Dit is foute boel" dacht ik, maar ik probeerde opgewekt de telefoon te beantwoorden, want misschien bellen ze me wel dat ik wel geslaagd ben,. Je weet dat het niet zo is, maar je hoopt er gewoon stiekem wel op.

Ik nam met een ietwat trillende hand de hoorn op en ik noemde mijn naam: "Hallo AW_Bos...". Ik kreeg mijn decaan aan de telefoon. Hij kon me het slechte nieuws vertellen dat ik inderdaad gezakt was, waarna ik teleurgesteld met de telefoon ophing.
"Damn...Gezakt, grote suckage", ik was haast in staat om met mijn hoofd tegen de gestucte wanden aan te rammen, maar dit zou mijn harde hoofd en het stucwerk geen plezier doen....

Het beste was om positief vooruit te kijken om een mogelijkheid zien te vinden om alsnog het diploma te krijgen, alle kansen waar immers gelukkig nog niet verkeken.
Tijd voor een uitdaging, die nog intensiever zal zijn, maar ik moest en zou alle zeilen gaan bijzetten om dat papiertje te krijgen....

Hoe raak ik wel geslaagd?

Ik besloot om eerst eens na de belronde mijn school te bellen om even een afspraak te maken met mijn decaan over hoe we dit kunnen aanpakken, en waar op ik precies gezakt ben. De uitslag was toen: Twee 5-en voor Engels en Wiskunde (wat ik al lastige vakken vind) en de rest was een 6.
Resultaat: Op VMBO-t dus gezakt.

Een leuk detail was het volgende: Het vak CKV werd alleen beoordeeld met 'onvoldoende' of 'voldoende'. Uiteindelijk stond dit op mijn cijferlijst aangegeven met een voldoende, en een voldoende is vaak een zes of hoger. Je zou dan eerder iets van een 7 verwachten, dus was mijn beredenering: "Fuck off, ik ben geslaagd"
Mooi dus niet, toen ik het examen-reglement doorlas, een 'voldoende' telt dus niet meer in de uitslag. Balen!

Uiteindelijk heb ik op school mij laten adviseren de volgende dag in hoe ik nou herexamen kon gaan doen, en waarin...

Brak water is geen brak water

Het werd aardrijkskunde. Ik stond daarvoor een 6.3. De reden dat ik een 6.3 had gehaald was eigenlijk bijzonder lullig te noemen: Er werd een open vraag gesteld: "Wat is brak water?". Laat ik nou eens 'verontreinigd water' hebben ingevuld. Brak betekent toch hetzelfde als slecht? En slecht water zal dan brak water zijn. Ik vond het wel vreemd dat ik dit woord tegenkwam, maar ik had er nog nooit van gehoord. In de aardrijkskunde boeken stond er echt niks over in...

Als ik dit nou goed had, dan had ik een 7 gehaald en was ik op het randje aan toe gewoon direct geslaagd geweest.

Herexamen

Al met al heb ik hard geleerd voor een herexamen Aardrijkskunde met succes, wat een 7 bleek te zijn (compensatie punt tegenover die twee vijven).
Ik moet zeggen dat dit herexamen een stuk pittiger was, maar het is me prima gelukt met een 7,4.

Sindsdien dat ik mijn diploma had gekregen heb ik dus MBO-ICT gedaan.

Volgende: Nederland gaat winnen op het EK 2012.... 06-'12 Nederland gaat winnen op het EK 2012....
Volgende: Een kijkje bij de Penitentiare Inrichting van Alpen a/d Rijn 11-'11 Een kijkje bij de Penitentiare Inrichting van Alpen a/d Rijn

Reacties


Door Derpy, donderdag 8 maart 2012 22:26

Leuk verhaal broeder 8)7

Door Tweakers user Trinsec, donderdag 8 maart 2012 22:37

Gefeliciteerd.

Door Tweakers user sfranken, donderdag 8 maart 2012 23:17

Die stress van gaan ze wel of niet bellen is het ergst. Bij mij belde ze ook, maar dan om te melden dat ik geslaagd was. Ik kon m'n docent met z'n ietwat zieke gevoel voor humor op dat moment wel door de telefoon halen.

Door Tweakers user Roytoch, vrijdag 9 maart 2012 01:08

7,5 jaar geleden dus feliciteren is beetje laat, dat ga ik dan maar niet doen :P met dat terugbellen is idd ramp. Bij ons zouden ze eerst de mensen bellen die gezakt waren en dan de mensen die geslaagd waren, maar met een zakpercentage van 3/4% en de achternaam Ahuis kon ik aan de tijd vrij weinig afleiden. Gelukkig wel goed nieuws gehad maar om 9:30 de telefoon wordt je niet vrolijk van :P

Door Tweakers user Aardwolf, vrijdag 9 maart 2012 03:32

Kwam de vraag van brak water nog terug in je herexamen? Dit vraag ik vooral omdat je er wel over begint maar ik zie het verder niet meer echt terug komen waarom brak niet brak is.

Verzilting is een vorm van verontreiniging, daar ben ik vrij zeker van, want zoet is immers dan vervuild ofwel gemengd met zout water... behoorlijk brak dus. Net als dat eutrofiering een verontreiniging is. Wel raar dat verontreinigd als verkeerd wordt beschouwd, want dat is nogal een breed begrip. :9

Mja, je hebt het inmiddels al lang en breed gehaald. Wel apart dat zulke dingen je dan altijd bij blijven, die je dan ook niet snel meer vergeet.

Door Tweakers user MicGlou, vrijdag 9 maart 2012 07:23

Wel raar dat verontreinigd als verkeerd wordt beschouwd, want dat is nogal een breed begrip.
Heel begrijpelijk dan toch? Het antwoord zegt niet meer dan 'er is iets aan de hand met het water' terwijl de term 'brak water' toch echt wel wat specifieker is. Het is eigenlijk niet eens 'verontreiniging' want het is een natuurlijk verschijnsel bij overgangen van rivieren in zeeën... en oceanen... er zijn zelfs diersoorten die het beste kunnen leven in een dergelijke omgeving. Dat is geen verontreiniging zoals olie of andere chemicaliën die voor al het leven gevaarlijk zijn.

Door Tweakers user AW_Bos, vrijdag 9 maart 2012 10:26

marcel87 schreef op vrijdag 09 maart 2012 @ 03:32:
Kwam de vraag van brak water nog terug in je herexamen? Dit vraag ik vooral omdat je er wel over begint maar ik zie het verder niet meer echt terug komen waarom brak niet brak is.
Nee, die vraag kwam niet terug. ;)

De titel bestaat trouwens uit twee homoniemen ;)
Het woord 'brak', wat 'noch zout, noch zoet' betekent, en 'brak' wat ook in onze taal bekend staat als: 'slecht'...

[Reactie gewijzigd op vrijdag 9 maart 2012 11:39]


Door Tweakers user Blasterxp, vrijdag 9 maart 2012 10:38

Het blijft een stom systeem, ik wacht nog steeds op mijn telefoontje .... ;-)

Door Tweakers user mrc4nl, vrijdag 9 maart 2012 11:02

brak water is toch zoet met zout vermengd?

Door Tweakers user TheFes, vrijdag 9 maart 2012 11:09

Bij ons op school belden ze altijd, of je nou geslaagd of gezakt was. Vond ik wel fijn, kon je er in ieder geval vanuit gaan dat je gebeld werd, en werd je op een gegeven moment dus ook uit je stress verlost. Je zat niet tot 17.00 in de stress van gaan ze misschien nog bellen.

Bij mij belden ze trouwens om 11.00 's ochtends met positief bericht :)

Door Tweakers user Aardwolf, vrijdag 9 maart 2012 15:11

MicGlou schreef op vrijdag 09 maart 2012 @ 07:23:
[...]
Het is eigenlijk niet eens 'verontreiniging' want het is een natuurlijk verschijnsel bij overgangen van rivieren in zeeën... en oceanen... er zijn zelfs diersoorten die het beste kunnen leven in een dergelijke omgeving. Dat is geen verontreiniging zoals olie of andere chemicaliën die voor al het leven gevaarlijk zijn.
Whut? Dus al die boeren in het westen stellen zich maar wat aan met de verzilting van het water en de bodem?, tis "natuurlijk" en geen "verontreiniging" zeg je. Hm, kan me daar niet echt vinden eerlijk gezegd. Oorspronkelijk was het daar altijd een stuk minder erg, maar door inpoldering, bemaling, waterpeildaling, daarmee inklinking en toename zoute kwel heb je dus zeker wel een mate van verontreiniging in het huidige landschap. Bepaalde gewassen willen niet meer zo lekker groeien, dus hoe wil je het anders noemen dan verontreiniging? In zekere zin is het een vorm van... omdat de chemische eigenschap nogal veranderd tov hij oorspronkelijk was. ;)

Door Tweakers user Wildfire, vrijdag 8 juni 2012 08:31

Bah... met mijn examens destijds zouden we op een bepaalde dag vòòr 12:00 uur gebeld worden. Ik nam een kleine veiligheidsmarge dus om 12:10 uur was ik blij, ik was geslaagd!

12:15 Uur... *tring* "Sorry je moet een herexamen doen" #$%#$%$^#%&&*$

Met het herexamen gelukkig wel geslaagd.

Reageren is niet meer mogelijk