Een kijkje bij de Penitentiare Inrichting van Alpen a/d Rijn

Door AW_Bos op zondag 6 november 2011 12:08 - Reacties (16)
Categorie: This is my life, Views: 13.531

Wie had dat gedacht dat ik ooit eens in de bak zou belanden. Niet voor een dergelijk vergrijp of een misdaad, maar gewoon om eens een kijkje te nemen hoe het leven er in een gevangenis uit ziet en hoe het er aan toe kan gaan.


Inleiding
Ik had me vorige maand inschreven voor een rondleiding bij de Penitentiare Inrichting in Alpen a/d Rijn, en was altijd benieuwd hoe een gevangenis er van binnen uit zal zien, zonder een verblijf erin te krijgen ;). Op zaterdag 5 november was het zover, ik was om 19.00 uitgenodigd om een uitgebreid kijkje te mogen nemen in het zwaar bewaakte complex.

De open dag
Na een klein stukje lopen vanaf de bushalte kwam ik aan op de Maatschapslaan 1 in Alphen a/d Rijn. Een plek aan de rand van het dorp. Via de bezoekers ingang liep ik met enkele andere bezoekers naar binnen en kwam in een sluis terecht. De deur naar de balie werd met enige vertraging geopend. Al eerste werd me gevraagd om het inschrijfbewijs wat ik per post thuisgestuurd kreeg te tonen, vergezeld met mijn legitimatie. Op een lijst werd mijn naam afgevinkt, en werd mij gevraagd e.v.t telefoon, camera's in een kluis (met eigen sleutel) te bewaren. Helaas heb ik even afscheid van mijn 'Nokia N95' moeten nemen ;).
Vervolgens kwamen wij bij het detectiepoort. Hier werden alle bezoekers gevraagd eventuele metalen delen in een apart bakje te leggen, welke door het röntgen-apparaat ging, samen met mijn tas. Het poortje ging niet af, en mocht verder lopen. Mijn sleutelbos, tas en kluissleutel mocht ik verder gewoon bij mij houden. Mijn jas had ik voor het gemak in de wachtruimte maar even opgehangen aan de kapstok.

In de wachtruimte kregen we enige uitleg, en kregen we enkele vitrines te zien met divers smokkelwaar en andere 'trofeeën' van gedetineerden die ook in de de gevangenis een misdaad hadden gepoogd, zoals het smokkelen van drugs op diverse manieren of het proberen uit te breken. In de 12 jaar tijd dat deze Penitentiare Inrichting bestaat is er maar 1 poging geweest voor een uitbraak, welke niet gelukt is.

De rondleiding kon gaan beginnen. We kwamen eerst op de afdeling waar gedetineerden de inrichting (voor het eerst) binnenkomen. Hier kunnen ze hun bagage in een speciale tas stoppen, worden ze e.v.t ondervraagd en moeten ze hun vingerafdrukken op een elektronische sensor plaatsen. Dit is de plek waar gedetineerde de inrichting ook kunnen verlaten bij dergelijk verlof. Ook zagen we enkele wacht-cellen waar de gedetineerde kan wachten totdat er bijv. een beveiliger is opgetrommeld.

Daarna kwamen we aan bij de geloofsruimte. Ook de gedetineerden hebben recht om hun geloof te mogen uitoefenen, en elke week worden er diverse samenkomsten gehouden voor de Islam, Christendom, Hindoeïsme, Boeddhisme. Een Imam hield hier onder o.a het woord om een en ander uit te leggen. De geloofsruimte is multifunctioneel. Er kan in no-time een tapijt worden neergelegd voor de Moslims, of een christelijke bijbel worden neergelegd. De momenten per geloof welke er een bijeenkomst houden zijn uiteraard wel elk op andere tijden, dit om de mensen niet op elkaar te laten 'botsen' met hun geloof.
In deze ruimte moest ik stiekem wel gniffelen. Ik wist nog uit de media dat extremistisch terrorist Samir A. in deze inrichting gezeten heeft, en zag hem al in mijn gedachten al geknield op het tapijt zijn gebed naar Allah mompelen :+

Daarna kregen we uitleg over een van de centrale posten in het gebouw, elke gedetineerde die hier langs komt om van zijn afdeling naar een andere afdeling te gaan (cel -> bibliotheek als voorbeeld) moet hier langs komen, en zijn vingerafdruk afgeven. Zo word er bepaald welke gedetineerde waar in het gebouw is, dit voor de veiligheid van anderen, maar voor een e.v.t ontruiming,

Daarna kregen we de bibliotheek te zien. Elke gevangene heeft ook recht om boeken en kranten te mogen lezen, en dus is er ook een heuse bibliotheek. Ook zijn er vele DVD's met films. Ook de allernieuwste films die nog maar net uit de bioscoop zijn zijn er zelfs te vinden. Bi het huren krijgen de gedetineerden wel een kopie van de DVD mee. Ze mogen iets van 5 films per week meenemen. Voor de boeken geldt iets van 7 per week. Uiteraard moeten ze wel geld betalen voor het lenen, en dat verdienen ze weer door aan de arbeid te gaan. Later daarover meer.

We kwamen vervolgens uit bij de bezoekersruimte. Hier kunnen de gedetineerden in contact komen met anderen, die op het bezoekuur komen. Hier gelden diverse strenge regels zoals een maximum tijd voor het bezoek, afgifte van goederen tussen gedetineerde en bezoeker en vice versa. De bezoekers en de gedetineerden zitten niet zoals je vaak in films ziet achter een volledige glazen wand met een doorgeef-luikje, het raam wat op de bezoekerstafel staat is niet al te hoog zodat gedetineerden de bezoekers ook kunnen aanraken voor een dergelijke 'hug'. In deze ruimte zijn continu enkele bewakers actief die kijken of de regels worden nageleefd. Ook zijn er speciale kamers voor bezoek zonder bewaking, dit is handig voor mensen die een op een willen zijn zoals een ontmoeting met een vriendinnetje of een advocaat of reclasseringsambtenaar. In dit geval is er geen bewaking en wordt de gedetineerde na afloop uitgebreid gefouilleerd na de ontmoeting, op zo'n wijze kunnen er bijv. wapens of drugs worden gesmokkeld wat uit den boze is.

Daarna kwamen we aan bij de cellencomplexen. Het was inmiddels avondtijd, en de cellen waren weer bevolkt en gesloten, nadat de gedetineerden hun dagprogramma hadden gevolgd met o.a de metaal of hout-arbeid. We liepen met enkele groepen door de cel-complexen heen om onder andere een leegstaande cel te mogen inspecteren, en dat viel de gedetineerden ook op. Enkelen van hen werden een beetje onrustig van het geluid van de opendag bezoekers en gingen als een bezetene op hun celdeur bonzen en allemaal vage, grappige en idioten dingen uitkramen. Ik had bijna gedacht dat er een opstand uitbrak :P. Zo'n cel is niet echt spannend te noemen. Een bedje, een pisbak, kastje en een TV.

Toen kwamen we uit bij de Isoleercellen. Als een gedetineerde zich ernstig misdraagt mag deze de isoleercel in. Hier is geen zonlicht vanaf buiten, en zijn de muren behoorlijk grijs, is er wederom een toiletje en een simpel matras met kleding en een simpel dekentje. Sommige isoleercellen hebben een camera, en sommigen niet. Iemand in een isoleercel heeft ook recht op buitenlucht. Een uurtje per dag mag diegene in een afgesloten kooi, met alleen maar tralies even buiten tussen de muren rondlopen, hopen voor diegene dat de zon er niet vol naar binnen schijnt of dat het regent :+.
Wel viel me op dat de isoleercellen ook lekker volgekladderd zijn met potlood (kunnen ze lenen, iedereen mag op elk moment een brief schrijven). Teksten zoals 'Wilders moet dood' en een getekende joint met de tekst :'Weed for everyone' viel mij op.

Ook de gedetineerden hebben recht op recreatie. Op enkele momenten in de week mogen ze lekker biljarten, buiten op de binnenplaats luchten, fitnessen en dergelijke. Hun celdeur is overdag verder geopend, hoewel ze wel een weekrooster hebben met hoe hun dagindeling eruit ziet, en wat ze kunnen bezoeken (gymzaal, bibliotheek etc).

Verder kwamen we vervolgens bij de gymzaal uit, waar de gedetineerden verplicht zijn om mee te doen met sporten, zo niet, dan blijven ze maar lekker vast op hun cel.

Ook de interne mobiele eenheid kregen we zien, een ruimte vol met wapen uitrusting waar je u tegen zegt. Op deze manier kunnen ze elke gedetineerde die door het lint gaat stevig aanpakken. Handboeien, pepperspray, wapenstok, speciaal brancard om iemand op vast te gespen en speciale beschermingsmiddelen voor de gedetineerde om zichzelf en de bewakers te beschermen. Hieronder vallen bijv. een speciale (rugby)helm om te voorkomen dat een gedetineerde kan bijten, en speciale kniebeschermers. per afdeling waar een gedetineerde zit zijn er regels over hoe iemand tegen de grond kan worden gewerkt als iemand door het lint gaat.

Toen kwamen we op de begane grond, hier is de werkruimte, de gedetineerden kunnen hier hun zakcentje verdienen door hout en metaalbewerking te doen. Dit bijvoorbeeld in opdracht van de Praxis, om bijvoorbeeld een hoop planken uit te zagen voor een hek die de Praxis verkoopt. Veel verdient het ook weer niet, maar net voldoende om de boodschappen te kunnen kopen of een boek te kunnen lenen.

Toen kwamen we bij het einde van de rondleiding, en konden we van de gelegenheid gebruik maken om een kopje koffie, thee of iets fris te drinken. Voor mij werd het tijd om het gebouw weer te verlaten om weer de bus naar het station van Alphen op te zoeken. Uiteraard eerst alles weer door de controle heen, en mijn telefoon weer uit de kluis gehaald.

Nee, ik moet er niet aan denken om in deze inrichting terecht te komen :P. Blij dat ik 'clean' ben, geen strafblad heb, en mij netjes en voorbeeldig gedraag :P.

Foto's
PS: Helaas waren foto's niet toegestaan, dus er zijn helaas geen foto's. Enig voorstellingsvermogen aan de hand van deze blog zou natuurlijk wel mogen ;).
Een luchtfoto van Google is wel beschikbaar, evenals een Street-view foto van de buitenkant van de inrichting.

Volgende keer eens een kijkje nemen in de koepel-gevangenis in Breda, deze schijnt er wat minder florissant uit te zien.

Volgende: Uit den ouden doosch: "Brak water is geen brak water" 03-'12 Uit den ouden doosch: "Brak water is geen brak water"
Volgende: Een kijkje in de TV-studio's 10-'11 Een kijkje in de TV-studio's

Reacties


Door Tweakers user Precision, zondag 6 november 2011 12:28

Zeer interessant om te lezen, vertelt google maps je niet meer? In een andere gevangenis was er bvb een tennisplein etc die je kon zien. Geen idee of je die 2 mag linken met elkaar.

Door Tweakers user onok, zondag 6 november 2011 12:32

grappig om te lezen, jammer idd dat je geen foto's mocht maken.

Door Tweakers user AW_Bos, zondag 6 november 2011 12:36

onok schreef op zondag 06 november 2011 @ 12:32:
grappig om te lezen, jammer idd dat je geen foto's mocht maken.
Ik heb ik de blog, onderaan, twee linkjes naar GoogleMaps en Streetview geplaatst. En dat ik geen foto's mocht maken was wel te verwachten, dit vanwege de beveiliging. De gedetineerden die er vastzaten hebben we ook niet van dichtbij kunnen zien. Alleen van een verre afstand vanuit de een vleugel naar de andere. Wel leuk dat ze terugzwaaiden :).

Door Tweakers user AW_Bos, zondag 6 november 2011 12:37

Precision schreef op zondag 06 november 2011 @ 12:28:
Zeer interessant om te lezen, vertelt google maps je niet meer? In een andere gevangenis was er bvb een tennisplein etc die je kon zien. Geen idee of je die 2 mag linken met elkaar.
Jazeker vertelt Google Maps meer. Ik heb twee extra linkjes bijgevoegd.

Door Tweakers user Soluna, zondag 6 november 2011 14:56

AW_Bos schreef op zondag 06 november 2011 @ 12:36:
[...]

Alleen van een verre afstand vanuit de een vleugel naar de andere. Wel leuk dat ze terugzwaaiden :).
Ik gooide toen een paar bananen naar ze toe maar dat konden ze vreemd genoeg niet waarderen.

Door Tweakers user Patriot, zondag 6 november 2011 15:32

Soluna schreef op zondag 06 november 2011 @ 14:56:
[...]


Ik gooide toen een paar bananen naar ze toe maar dat konden ze vreemd genoeg niet waarderen.
Haha, wat een tergend slechte grap :')

Door Tweakers user Soluna, zondag 6 november 2011 15:43

Patriot schreef op zondag 06 november 2011 @ 15:32:
[...]


Haha, wat een tergend slechte grap :')
Het is ook geen grap.

Door Tweakers user Hmail, maandag 7 november 2011 12:24

Je hoort veel mensen praten over gevangenissen die gelijk zouden staan aan hotellen. Wat was jouw indruk hiervan?
En zit er ook verschil in diverse inrichtingen? In de USA heb je diverse gradaties qua beveiliging volgens mij, weet je hoe dat zit in NL?

Door Tweakers user AW_Bos, maandag 7 november 2011 12:43

Hmail schreef op maandag 07 november 2011 @ 12:24:
Je hoort veel mensen praten over gevangenissen die gelijk zouden staan aan hotellen. Wat was jouw indruk hiervan?
Een hotel kan ik het niet noemen. Je hebt gewoon een weekrooster waarin je gewoon moet werken, en de cellen zijn ook niet echt geweldig. Je hebt een TV'tje, wat boeken en daar vermaak je je maar mee in de avond. Verder heb je zo goed als alle primaire rechten binnen de inrichting. Er is een kapper, een tandarts, een arts, bibiliotheek, gymzaal, fitnesszaal, parkje / luchtplaats.
En zit er ook verschil in diverse inrichtingen? In de USA heb je diverse gradaties qua beveiliging volgens mij, weet je hoe dat zit in NL?
Ik heb ooit een reportage gezien van de extra beveiligde inrichting in Amerika, maar niet van een algemene inrichting daar zoals dit. Ik denk dat het in Amerika wel wat erger is :P. Wel weet ik dat de Extra Beveiligde Inrichting zoals wij die in Vught hebben, dat de gedetineerden echt het merendeel van de dag op hun cel zitten. Buiten hun cel moeten ze worden geboeid worden als ze bijv. naar de luchtplaats gaan. In deze gevangenis in Alphen is dat niet zo.

Door Tweakers user Kecin, maandag 7 november 2011 16:04

Leuk geschreven, zelf ook een aantal keren binnen mogen kijken (andere inrichting overigens), vond het destijds ook heel boeiend.

Door Baas B, maandag 14 november 2011 08:35

Een gedetineerde verdiend een kleine 2,53 per dag met het werk dat hij verricht.

Voor de snelle rekenaars onder ons dat komt neer op iets meer dan 13 eurie per week.

In vergelijking tot Amerika is het Nederlandse gevangenissysteem een hotel.

Ze krijgen hun droogje en natje op tijd. Zoals in de Blog beschreven mogen ze naar de Bibbliotheek ( het is per bajes verschillend of dat ze DVD's kunnen lenen), volgen onderwijs, krijgen meerdere malen per week sport aangeboden, hebben iedere dag hun recreatiemoment (is bij gevangenis langer als in een Huis van bewaring) en ga zo nog maar even door.

Maw in NL zitten ze nog niet zo slecht

P.S.

Over het aannemen van drugs en aanverwante artikelen daar hebben ze zo hun eigen gezegde op bedacht het welbekende (m) anusje van alles

Door Tweakers user AW_Bos, maandag 14 november 2011 10:05

Baas B schreef op maandag 14 november 2011 @ 08:35:
[...]
Over het aannemen van drugs en aanverwante artikelen daar hebben ze zo hun eigen gezegde op bedacht het welbekende (m) anusje van alles
:D :D

Thnx voor de uitbreiding op het verhaal. De exacte verdiensten waren mij ook niet bekend, hoewel ik wist dat het niet veel zou zijn.

Door Baas B, maandag 14 november 2011 11:53

youre Welcome :-)

ik kan nog wel verder uitwijden over de jongens en meisjes die tijdelijk elders verblijven maar dan krijgt men hier rooie oortje :-P

Door Tweakers user AW_Bos, maandag 14 november 2011 11:55

Baas B schreef op maandag 14 november 2011 @ 11:53:
youre Welcome :-)

ik kan nog wel verder uitwijden over de jongens en meisjes die tijdelijk elders verblijven maar dan krijgt men hier rooie oortje :-P
Jij weet er wel veel vanaf zo te horen. vaste klant toevallig of gewoon anonieme medewerker :P?

Door Baas B, maandag 14 november 2011 11:58

Ben er zelf werkzaam ;-)


Reageren is niet meer mogelijk